Zdravstvene investicije čine društvo zdravijim, ekonomiju snažnijom i budućnost svjetlijom

apr 26, 2024

Publikacija ”Fiskalna održivost sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini” koja pruža sveobuhvatnu analizu finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite u BiH, objavljena je u okviru projekta” Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH”.

Nacrt sveobuhvatne publikacije koju je izradio Ekonomski institut u Sarajevu s ciljem otkrivanja potencijalnih izvora za dodatno finansiranje zdravstva u BiH je predstavljen na Okruglom stolu održanom na Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu. Događaju su prisustvovali zdravstveni autoriteti iz cijele Bosne i Hercegovine. Kroz inkluziju i konstruktivan dijalog učesnika, razmotreni su optimalni pristupi i kriteriji koji su neophodni za održivo finansiranje zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Publikacija istražuje i izazove s kojima se zdravstveni sistem suočava, uključujući rastuću potražnju za zdravstvenim uslugama, trend starenja stanovništva i fragmentaciju sistema. Poseban naglasak stavljen je na identifikaciju mogućnosti za povećanje efikasnosti u korištenju javnih sredstava, kao i na potencijalne dodatne izvore finansiranja.

Publikacija pruža uvide i preporuke za daljnje djelovanje u cilju očuvanja i unapređenja zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini i predstavlja osnovu za potencijalne buduće reforme koje će doprinijeti eliminiranju dispariteta i unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga u Bosni i Hercegovini.

 

Publikacija je objavljena na web stranici Ekonomskom instituta u Sarajevu i možete je preuzeti na sljedećem linku:

https://eis.ba/wp-content/uploads/2024/04/Fiskalna-odrzivost-sistema-zdravstvene-zastite-180424.pdf

 

Projekat “Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH” podržan je od Vlade Švicarske, kompanije Roche d.o.o. – Roche Ltd. i Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH, a sprovodi ga Net Consulting d.o.o. Svi tekstovi i nalazi objavljeni na stranici pravonalijek.ba ne održavaju nužno stavove Vlade Švicarske, Roche d.o.o. – Roche Ltd. i Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH.

Copyright 2020 Pravonalijek.ba All Rights Reserved.

Pandemija o kojoj se šuti

Pandemija o kojoj se šuti

U uslovima globalne pandemije malo bolje shvatamo, ali nikako u potpunosti, kakav je osjećaj kada lijek koji spašava život postoji, ali je samo nekima dostupan. Okolnosti pandemije navode nas na poređenja sa uslovima sa kojima se susreću i u „normalnim“ vremenima osobe koje se bore sa hroničnim oboljenjima.

Share This